Ministar Darko Horvat sa suradnicima u radnom posjetu Dubrovačko-neretvanskoj županijiNa susretu s čelnicima Dubrovačko-neretvanske županije, saborskim zastupnicima, načelnicima i gradonačelnicima ministar Horvat rekao je kako je ove godine Ministarstvo poduzetništva i obrta osiguralo dvije i pol milijarde kuna za mikro, male i srednje poduzetnike. Bilo da je riječ o bespovratnim sredstvima, kreditima ili jamstvima.
„Prije nekoliko dana otvorili smo Javni poziv za predaju projektnih prijava za najosjetljivije dijelove našeg poduzetništva, mikro i male poduzetnike“ rekao je tom prilikom Ministar te najavio  „Za koji dan objavit ćemo javni poziv za ciljane skupine poduzetnika, žene poduzetnice, zadruge, klastere, osobe s invaliditetom, mlade poduzetnike,a  iznos sredstava bit će daleko veći nego ikada do sada"
Stoga je pozvao sve prisutne da što više poduzetnika upoznaju s ovim mjerama kako bi iskoristili mogućnosti koje pruža Ministarstvo poduzetništva i obrta.
 
Na sastanku se razgovaralo i o problemima s kojima se susreću poduzetnici Dubrovačko-neretvanske županije, a prijedlog da se  razmotri mogućnost kako bi se djelatnosti u turizmu ove županije bodovale  kao izvozna djelatnost s obzirom da se usluge pružaju stranim gostima, ministar Horvat je prihvatio.
 
Također, Ministar je upoznat s problemom koji poduzetnici imaju zbog visokog indeksa razvijenosti, koji je takav zbog Dubrovnika, dok je u ostalim područjima Županije potpuno druga priča, posebno na otocima poput Mljeta i Lastova.


 
Ministar Horvat, sa suradnicima, u organizaciji Hrvatske gospodarske komore -Županijske komore Dubrovnik i Obrtničke komore Dubrovačko-neretvanske županije, poduzetnicima su predstavili sve mjere i poticajne programe Ministarstva poduzetništva i obrta.
Ministar je sve prisutne upoznao i s najnovijom odlukama da HBOR u Dubrovniku i Zadru otvara poslovnice, a u svim regionalnim razvojnim agencijama u Hrvatskoj HAMAG-BICRO imat će svog zaposlenika koji će poduzetnicima pružati usluge. Za njihove plaće država će izdvajati samo 15 posto dok će ostalo biti iz tehničke pomoći ESIF-a. 
„HAMAG-BICRO tako, uz to što je potporna, postaje i financijska institucija, a ovih dana otvara paket financijskih instrumenata u kojima su kreditni aranžmani od 0,5 do 1,5 posto kamata, kakvih u Republici Hrvatskoj još nije bilo te jamstva. 
 
U pratnji domaćina, izaslanstvo Ministarstva na čelu s ministrom Horvatom posjetilo je Poduzetnički inkubator u Dubrovniku osnovan u sklopu Centra za poduzetništvo, gdje su mu domaćini najavili otvaranje još jednog poduzetničkog inkubatoru, ovaj puta u Pločama.
 
Posjet Dubrovačko-neretvanskoj županiji organiziran je u sklopu projekta „MINPO JE TU ZA VAS“ kojim Ministarstvo poduzetništva i obrta predstavlja mjere i programe poticanja poduzetništva u svim županijama.
 
 
 

Pisane vijesti