Ministar Horvat s poduzetnicima u Istarskoj županijiU sklopu obilaska županija pod nazivom „MINPO je tu za Vas“ ministar Darko Horvat obišao je danas poduzetnike Istarske županije.

U prostoru HGK Županijske komore Pula, ministar Horvat okupljenim poduzetnicima predstavio je otvorene javne pozive Ministarstva poduzetništva i obrta.

Samo u ovoj godini ovo Ministarstvo, kroz niz mjera i poticajnih programa, uspjelo je osigurati gotovo 3 milijarde kuna za hrvatske poduzetnike  i to sve iz europskih strukturnih fondova.
 
„U ovom trenutku, poduzetnicima su na raspolaganju 2,5 milijardi, a ostatak će se biti dostupno kroz javne pozive koji biti objavljeni do kraja godine“ rekao je ministar Horvat u Puli.
Na skupu je bilo riječi i o stipendijama učenika u strukovnim zanimanjima, kojih će u novoj školskoj godini biti dvostruko vise nego do sada.
 
„ Ove godine osmislili smo projekt, malo drugačiji nego do sada, putem kojega planiramo podijeliti oko 2000 stipendija učenicima u deficitarnim zanimanjima. Prema statistici Hrvatskog zavoda za zapošljavanje identificirat ćemo u svakoj županiji, koja su to deficitarna zanimanja te koja regija treba točno određeni strukovni profil obrazovanja, a koji ćemo onda kroz potpore sufinancirati. Izvor financiranja stipendija nije državni proračun već europski fondovi tako da će i stipendije biti izdašnije“ , izjavio je Ministar.
 
Ovom prilikom ministar Horvat najavio je i natječaj koji je u pripremi, a tiče se pomoći studenata deficitarnih zanimanja putem mikro kreditiranja.


 


Stanje poduzetništva u Istri ministar Horvat usporedio je s onim u Međimurju:
 
„ I moje Međimurje i Istra su lokomotive u osmišljavanju, u programiranju i provođenju projekata gdje intenzivno povlačimo sredstva Europskih fondova. To jedan izdašan i za Hrvatsku veoma važan izvor financiranja.“
 
Ministar je sve prisutne upoznao i s najnovijom odlukama o decentralizaciji  HBOR-a i HAMAG-BICRO-a koji će imati poslovnice u svim dijelovima Hrvatske kako bi bili što dostupniji svakom poduzetniku.

 
 

Pisane vijesti