Ministri Horvat i Tolušić u Čakovcu - bespovratnih 8,8 milijuna kuna iz fondova EU za studentski dom u ČakovcuMinistri Darko Horvat i Tomislav Tolušić danas su na Međimurskom veleučilištu prisustvovali potpisivanju Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt „Uključivo studiranje“, za  novi studentski dom u Čakovcu. Od 9 milijuna kuna 8,8 milijuna su bespovratna sredstva iz fondova Europske unije, pomoću kojih će se dio starog vojnog kompleksa u Čakovcu urediti  u studentski dom.

Studentski dom imat će 23 sobe s ukupno 32 ležaja, a u sklopu njega bit će kafić, restoran, kuhinja, sportsko-rekreacijska prostorija, knjižnica i čitaonica, skriptarnica i praonica.  Dom će se nalaziti u neposrednoj blizini Međimurskog veleučilišta.
Ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat  se osvrnuo na istraživanje o potencijalnih 12.700 novih radnih mjesta. Naglasio je kako je problem velika razlika između onih nastavnih programa i zanimanja što se upisuje u srednjim  strukovnim školama i fakultetima, i onoga što zapravo treba hrvatsko  gospodarstvo, odnosno profili zanimanja u kojima se otvaraju nova radna mjesta.

„Samo u Međimurju u sljedećih dvije godine će trebati 640 stručnjaka metalske struke, a mi obrazujemo naše kadrove za zavod za zapošljavanje“ upozorio je  ministar Horvat.
Ističe da je izlaz iz te situacije umrežavanje realnog sektora i gospodarstva sa školstvom, kroz sustav dualnog obrazovanja, po uzoru na Bavarsku.

Ministar regionalnog razvoja i fondova EU Tomislav Tolušić govoreći o EU fondovima je kazao kako je Hrvatska je u prvih šest mjeseci ove godine, do 2. lipnja, iz EU fondova povukla 506 milijuna eura, što je gotovo isto novaca kao u cijeloj 2015., kada je povučeno samo 545 milijuna eura.
„Cilj nam je do kraja godine povući milijardu eura“, rekao  je ministar Tolušić i naglasio kako tehnička Vlada ne usporava povlačenja sredstava iz EU fondova,  ali bi moglo biti brže da su stvari normalnije odnosno da je sve drugačije posloženo.

 „To nas neće spriječiti da dostignemo ciljani iznos od milijardu eura“, naglasio je Tolušić, rekavši da je komunikacija s Europskom komisijom normalna, natječaji se raspisuju i ugovori potpisuju.
  Podsjetio je na važnost EU fondova za hrvatsko gospodarstvo jer se na njima bazira i proračun, a bespovratnim sredstvima potiče se konkurentnost našeg gospodarstva.

Uvijek se moramo potruditi da povučemo više nego što dajemo u zajedničku europsku blagajnu, poručio je ministar  Tolušić.
Svečanom potpisivanju uz ministre Horvata i Tolušića prisustvovali su ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Tomislav Petric, župan Međimurske županije Matija Posavec, mag. ing., zamjenik ministra znanosti, obrazovanja i sporta mr. sc. Hrvoje Šlezak i dekanica Međimurskog veleučilišta u Čakovcu doc. dr. sc. Nevenka Breslauer.
 
 

Pisane vijesti