U Splitu počelo XX. Nacionalno savjetovanje o gospodarstvu i poduzetništvu.Na početku svečanosti otvaranja splitsko-dalmatinski župan Zlatko Ževrnja izrazio je zadovoljstvo što se Savjetovanje koje je okupilo veliki broj poduzetnika održava u Splitu.
Župan Ževrnja govorio je o projektima i programima Splitsko – dalmatinske županije i izrazio zadovoljstvo upravo potpisanom Odlukom o dodjeli na korištenje poslovnog prostora u Splitu za potrebe smještaja tehnološkog inkubatora površine 1079,42 metra kvadratna. Odluku su potpisali Tomislav Boban, predstojnik Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom i Zlatko Ževrnja, splitsko – dalmatinski župan.Izaslanik Predsjednika Vlade RH Davor Huić pozdravio je poduzetnike i naglasio dobre upravo objavljene gospodarske pokazatelje o rastu BDP-a te poželio puno uspjeha u radu Savjetovanja.Luka Burilović, predsjednik HGK kao izaslanik Predsjednice RH jednako tako istaknuo je pozitivnu činjenicu gospodarskog rasta i naglasio kako je to zasluga upravo poduzetnika. Predsjednik HGK Burilović je pozvao poduzetnike da koriste usluge Hrvatske gospodarske komore. Rekao je kako se HGK reformirala i prilagodila potrebama suvremenog gospodarstva.Ministar Darko Horvat izrazio je zadovoljstvo odazivom poduzetnika na Nacionalno savjetovanje.
„Važno je biti i ostati konkurentan u Republici Hrvatskoj i prostoru Europske unije. Svi naši projekti koji su pokrenuti su u službi upravo tog cilja. Dragi poduzetnici Ministarstvo poduzetništva i obrta je vaš servis i tu je za vas“, naglasio je na početku ministar Horvat.
U nastavku je ministar Horvat rekao kako Ministarstvo poduzetništva i obrta u okviru svoje nadležnosti putem različitih mjera aktivno djeluje u cilju stvaranja pozitivne investicijske klime i otklanjanju administrativnih barijera.
„Kako bi poduzetnicima olakšali i ubrzali pristup bespovratnim sredstvima iz fondova Europske unije zajedno s kolegama iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU promijenili smo Zajednička nacionalna pravila. Ovo je rezultiralo skraćenjem roka postupka vrednovanja projekta na 90 dana, a inicijalnih faza dodjele sa šest na tri faze“, rekao je ministar Horvat i naglasio  kako je u ovom trenutku za hrvatske poduzetnike na prostoru cijele države  otvoreno javnih natječaja vrijednosti 2,5 milijardi kuna koje poduzetnici, relativno jednostavnim aplikacijama, ovisno o veličini svog poduzeća, mogu povući u svoje projekte.
Ministar Horvat je posebno naglasio važnost umrežavanja realnog sektora i obrazovanja:  
"Cilj nam je kroz tri, četiri godine prilagoditi srednjoškolski obrazovni sustav potrebama tržišta rada, tako da nam se više ne događa da reproduciramo radnu snagu za Hrvatski zavod za zapošljavanje, već onu potrebna našem tržištu rada".
Ministar poduzetništva i obrti Horvat je rekao kako će se stipendirati deficitarna zanimanja i to sredstvima iz Europskog socijalnog fonda:
„Našim učenicima osigurano je 2000 stipendija ukupne vrijednosti 18 milijuna kuna.“
Na samom kraju izlaganja ministra Horvat je rekao kako je u zadnjih nekoliko mjeseci obišao sve hrvatske županije i razgovarao sa više od 2500 poduzetnika i kao rezultat toga je i tema današnjeg savjetovanja „Poduzetništvo bez prepreka“.U nastavku rada XX. jubilarnog Nacionalnog savjetovanja o gospodarstvu i poduzetništvu održane su panel rasprave  „ Iskorak u financiranju poduzetnika – jednaki uvjeti financiranja kao u EU“ i „ Za poduzetništvo bez prepreka“.
Današnji prvi radni dan Savjetovanja završit će dodjelom nagrada najuspješnijim poduzetnicima u 9 kategorija. 
 

Pisane vijesti